De politie heeft zaterdagmiddag negen mensen aangehouden in Amsterdam bij een demonstratie tegen de de Turkse aanval in Syrië voor mishandeling of openlijke geweldpleging. Naar de betoging kwamen een kleine duizend demonstranten.

De bijeenkomst werd georganiseerd door Federatie Koerden in Nederland.

De politie meldt zaterdagmiddag dat er verschillende opstootjes zijn geweest. In de Vijzelstraat werden een paar klappen uitgedeeld, nadat een man met een Turkse vlag op de groep demonstranten afliep. Ook bij het Museumplein vond een opstootje plaats.

De protesten richten zich tegen het Turkse offensief in de Noord-Syrische regio Afrin. Troepen van president Erdogan willen daarmee voorkomen dat de Koerdische YPG-milities daar de dienst blijven uitmaken.

Goed verlopen

De betogers verzamelden zich bij het Amsterdamse stadhuis en liepen daarna naar het Museumplein. Sommige droegen vlaggen bij zich van de PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en van Abdullah Öcalan, de leider van de partij.

De Federatie Koerden in Nederland is tevreden over de opkomst bij deze demonstratie die volgens de politie op enkele incidenten na goed is verlopen.

Keulen

Ook in Keulen is zaterdag een demonstratie aan de gang. 13.000 Koerden demonstreren daar tegen het Turkse militair ingrijpen in Noord-Syrië. 

De demonstratie wordt georganiseerd door Nav-Dem (Democratisch Gemeenschapscentrum voor Koerden in Duitsland).

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!