Het Openbaar Ministerie (OM) eist vier jaar cel en tbs tegen de indertijd 17-jarige jongen die vorig jaar een man zou hebben doodgestoken in het Oosterpark.

De verdachte stond voor de jeugdrechter, maar het OM wil hem toch berechten via het volwassenenrecht. De eis is dan ook zwaarder dan wat er binnen het jeugdrecht mogelijk is.

De 33-jarige Jan Majdanski werd vrijdagavond 3 maart neergestoken op een homo-ontmoetingsplaats in het park. De Pool overleed nog dezelfde nacht aan zijn verwondingen. Een maand later hield de politie een toen 17-jarige Amsterdammer aan als verdachte.

Geaardheid

In eerste instantie vermoedde de politie dat het om een uit de hand gelopen straatroof ging. Lang bleef onduidelijk of de steekpartij homo-gerelateerd was. Hoewel het OM niet vermoedt dat de geaardheid van Majdanski meespeelde bij het plegen van het misdrijf, merkt justitie wel op dat bezoekers van een homo-ontmoetingsplaats kwetsbare slachtoffers zijn. Vaak durven ze geen aangifte te doen.

De man wordt ook verdacht van vier andere misdrijven, waaronder andere mishandelingen in het Oosterpark. Deze waren niet op de homo-ontmoetingsplaats.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!