Wethouder Simone Kukenheim (D66) heeft donderdagmiddag in de gemeenteraad excuses gemaakt, omdat ze niet heeft doorgevraagd over de plaatsing van middelbare scholieren die eerder buiten de boot waren gevallen. Ook voor de ouders van kinderen die buiten de boot vielen kwamen excuses.

"Er zijn zaken misgegaan. De OSVO (Overleg van Scholen in het Voortgezet Onderwijs, red.) heeft foute keuzes gemaakt, die hadden anders gemoeten", aldus de wethouder.

Kukenheim benadrukte nog wel dat niet de gemeente, maar de schoolbesturen verantwoordelijk zijn. Het OSVO, dat verantwoordelijk is voor het lotingssysteem, had de keuze gemaakt om sommige leerlingen alsnog te plaatsen bij de school van hun voorkeur. Die beslissing viel nadat ontevreden ouders van een groep leerlingen een gang naar de rechter hadden gemaakt. 

Het Parool ontdekte deze gang van zaken na gesproken te hebben met ouders wiens kinderen niet op de voorkeursschool terecht waren gekomen. Dit was in december vorig jaar. Kukenheim was niet op de hoogte van de beslissing, wat haar zwaar werd aangerekend door raadsleden. 

Twijfel

Ondanks de excuses van wethouder Simome Kukenheim heerst er binnen de oppositie nog steeds grote twijfel over haar inzet. Binnen GroenLinks, PvdA, CDA en de Partij voor de Dieren (PvdD) ontbreekt het gevoel dat Kukenheim bovenop de kernprocedure zit van het lotingssysteem voor middelbare scholen.

Marjolein Moorman (PvdA) nam hier echter geen genoegen mee. "Het gaat niet meer om individuele gevallen, maar het gaat om de peilers van het systeem. Over de transparantie en het gelijkheidsbeginsel", zegt Moorman. "Ik wil echt het gevoel hebben dat u er bovenop zit", voegde ze hier later aan toe.

Discussie 

GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink noemde de gevolgde procedure woensdagavond 'klassenjustitie'. Dat Kukenheim bleef wijzen op de verantwoordelijkheid van het OSVO viel niet in goede aarde bij Groot Wassink.

Als antwoord op deze twijfel kondigde de wethouder aan dat er binnenkort gesprekken zullen zijn met de schoolbesturen en de kinderombudsman over de procedure van schoolkeuzes. "Er is veel werk aan de winkel, voor mij, maar zeker voor de schoolbesturen", aldus Kukenheim.

Het antwoord stelde GroenLinks en de PvdA niet gerust. Moorman: "Het zijn de schoolbesturen, zegt u meteen al. Dat is formeel zo, maar ik wil het gevoel hebben dat u er bovenop zit en dat het niet weer gebeurt." Kukenheim besloot: "Natuurlijk ga ik er bovenop zitten. Zeker na alles wat er is gebeurd."

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!