De politie denkt dat de man die begin dit jaar een baksteen door het raam gooide bij een joodse instelling aan de Albert Cuypstraat dit doelbewust deed. 

De politie brengt in het AT5-programma Bureau 020 beelden naar buiten van het incident. De man gooide in de ochtend van 1 januari een baksteen in de ruit van het Chabad-centrum. Uit de beelden blijkt dat het gaat om een wat gezette man met een opvallende baseball cap. 

Vlak voordat hij de baksteen gooit, staat hij nog even stil in de Albert Cuypstraat. De man lijkt te wachten op een passerende auto. Als deze uit het zicht is, loopt hij recht op zijn doel af. Hij kijkt nog even of niemand hem ziet en gooit dan de steen door de ruit. De dader rent vervolgens met niet al te hoge snelheid weg.

"Het lijkt echt om een gerichte actie te gaan, want hij loopt ook al met een baksteen in zijn hand om de hoek naar dit pand toe. De man wacht ook nog even zijn kans af en gooit dan die steen. Maar het exacte motief weten we natuurlijk pas op het moment dat we weten wie hij is", aldus politiewoordvoerder Esther Izaks.

Volgens de woordvoerder zorgen dit soort incidenten voor "ontzettend veel onrust". "Dat is voor ons natuurlijk ook reden om erachter te komen wie deze man is."

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!