Het aantal hbo- en wo-studenten dat ervoor heeft gekozen om in Amsterdam op kamers te gaan, is sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 fors afgenomen. 

In 2014 ging het nog om bijna 4.138 studenten die hun plekje vonden in de stad, vorig jaar betrof het slechts 2.563 leerlingen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. 

Hiermee trok Amsterdam nog wel bijna het hoogste aantal nieuwe studenten van het land, Groningen gaat op kop met 3.150 studenten.

De daling is landelijk te zien: tot 2014 ging rond de 61 procent van de wo-studenten en 23 procent van de hbo-studenten het huis uit binnen zestien maanden na de start van de studie.

Welvaart

Volgens het CBS zijn er geen aanwijzingen dat studenten hun beslissing om te gaan studeren of op kamers te gaan meer van de welvaart van hun ouders laten afhangen sinds de invoering van het leenstelsel. Dit nieuwe stelsel kwam in de plaats voor de basisbeurs.

De daling van het aantal studenten dat uit huis gaat, was het sterkst onder studenten waar uit huis gaan het meest voorkwam, namelijk in de hoogste welvaartsgroep. Hiermee zijn de verschillen tussen de verschillende welvaartsgroepen kleiner geworden, concludeert het statistiekbureau.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!