In de metropoolregio Amsterdam hebben zich in het afgelopen jaar 143 nieuwe buitenlandse bedrijven gevestigd. Naar verwachting zorgt dit over drie jaar voor meer dan 2.700 extra banen. 

Uitbreidingen van al gevestigde buitenlandse bedrijven zorgden vorig jaar voor 4.100 nieuwe banen, meldt de gemeente Amsterdam donderdag.

"Amsterdam heeft een krachtige concurrentiepositie als vestigingslocatie voor buitenlandse bedrijven en start-ups. Dat komt onder andere door de strategische ligging in Europa, de goede logistieke verbindingen en de aantrekkingskracht van Amsterdam op talent", aldus de gemeente.

Het totale aantal nieuwe banen kwam hierdoor op meer dan 6.500 te liggen. Dit is exclusief de banen die het Europees Medicijn Agentschap, dat zich vanaf 2019 in Amsterdam zal vestigen, met zich meebrengt. 

Overigens is 2017 geen recordjaar geweest: in 2016 kwamen in totaal 157 nieuwe buitenlandse bedrijven naar de stad en omgeving. Het jaar daarvoor ging het om 140 bedrijven. 

Amerikaanse bedrijven

Uit cijfers van de gemeente blijkt dat 36 procent van de buitenlandse bedrijven uit Noord-Amerika komt. Meer dan de helft van het aantal nieuwe banen komt hier vandaan. 

Als tweede volgt de zogeheten EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) met 36 procent van de nieuwe bedrijven en 23 procent van het aantal nieuwe banen. 

De belangrijkste secotren zijn ICT, financieel-zakelijke dienstverlening en de creatieve industrie.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!