De partijen in de Amsterdamse gemeenteraad hebben hun afschuw uitgesproken over de onthoofde pop die vorige week werd neergezet bij de Emir Sultan-moskee in Amsterdam Noord.

De kwestie werd besproken in een spoeddebat. De raadsleden noemden de actie "verwerpelijk, walgelijk en onacceptabel".

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zei dat hij een gesprek heeft gehad met Moskee Alert, een groep Amsterdamse moskeeën. Tijdens die bijeenkomst veroordeelde hij het incident. "Een geloof belijden is een essentie in de Grondwet. Een moskee moet een veilig huis zijn."

De onthoofde pop hing vorige week met een touw aan het hek van de Emir Sultan-moskee. Er lag een briefje bij met een boodschap waarop stond dat de Islam "onlosmakelijk" verbonden is met "brute onthoofdingen". 

De Islamitische Stichting Nederland Emir Sultan heeft aangifte gedaan van belediging, bedreiging en discriminatie.

Actiegroep

Wie achter de pop zit, is nog niet duidelijk. De politie onderzoekt of het gaat om de actiegroep Rechts in Verzet, die op 11 maart een demonstratie heeft aangekondigd tegen de bouw van een nieuwe megamoskee in Amsterdam-Noord.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!