De daders die augustus vorig jaar een handgranaat plakten op de deur van Club Abe in Amsterdam zijn mogelijk dezelfde die in februari van datzelfde jaar een handgranaat neerlegden bij café In the City.

Dat heeft de politie dinsdagavond bekend gemaakt in het tv-programma Opsporing Verzocht.

De gemeente Amsterdam sloot club ABE nadat er een handgranaat werd aangetroffen in een portiek bij de club. De politie maakte ook bekend dat er in elk geval twee daders bij het incident betrokken waren.

De burgermeester sloot ook café In The City, dat aan het Kleine-Gartmanplantsoen ligt. Het Leidseplein, wat vlakbij het café is, werd na de vondst ontruimd. 

Handlanger

Eerder gaf de politie al beelden vrij waarop te zien is hoe één van de daders naar de deur van club ABE loopt en daar op een ietwat onhandige manier het explosief aan de deur hangt.

Nieuwe beelden van de daders bij Club Abe tonen hoe twee mannen iets voor vier uur 's nachts over de Herengracht rijden op een brommer of scooter. De handlanger gaat even later op een veilige afstand zitten van de club en neemt plaats op een trapje. 

Een man in een opvallende blauwe jas probeert vervolgens het explosief aan de deur te hangen. Daarbij hangt er een sliert extra tape uit zijn jaszak. Nadat het is gelukt, keert hij terug naar zijn handlanger die snel wegrijdt. 

Suzy Wong Lounge

Afgelopen vrijdag werd er een handgranaat gelegd bij cocktailbar Suzy Wong Lounge. De politie ziet hier geen link met de andere twee horecagelegenheden. De cocktailbar aan de Korte Leidsedwarsstraat is voor onbepaalde tijd gesloten door de burgemeester.

Het is momenteel nog onduidelijk hoe het explosief voor de deur van de Suzy Wong Lounge terechtkwam en wie het heeft achtergelaten.

De politie is op zoek naar mensen die meer weten over de dadergroep en is op zoek naar getuigen.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!