De prijsstijging van bestaande koopwoningen in Amsterdam is in het vierde kwartaal van 2017 9,4 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. 

Gecombineerd met dat er een terugloop is in het aantal verkopen, een daling van 7,4 procent, valt te concluderen dat de krapte op de woningmarkt toeneemt. Dit blijkt maandag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Met een prijsstijging van 9,4 procent steekt Amsterdam samen met Utrecht boven het landelijk gemiddelde van 8,2 procent uit. Het CBS meldt dat vooral in de hoofdstad de krapte op de woningmarkt toeneemt. 

Een woning in Amsterdam kost nu gemiddeld 415.000 euro. De gemiddelde verkoopprijs in Utrecht ligt op ruim 325.000 euro.

Rekenkamer

De Amsterdamse Rekenkamer adviseerde de gemeente vorige maand om ongebruikelijke maatregelen te nemen om de druk van de woningmarkt te halen. Zo zou de gemeente leningen kunnen verstrekken en inkomensafhankelijke huurprijzen kunnen afspreken.

Volgens het rapport van de Amsterdamse Rekenkamer doet de gemeente al veel aan het probleem, maar kan ze meer doen.

Lening

De woningmarkt zal baat hebben bij ongebruikelijke oplossingen zoals een lening van de gemeente aan mensen die geen betaalbare woning kunnen krijgen. Bovendien zou de gemeente invloed kunnen uitoefenen op huurprijzen door afspraken te maken over inkomensafhankelijke huurstijgingen.

De gemeente zou verder nog meer sociale huurwoningen kunnen bouwen en de doorstroom daarvan kunnen stimuleren.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!