De gemeente Amsterdam start samen met vervoersbedrijf GVB en de Vervoerregio Amsterdam een campagne tegen smartphonegebruik in het verkeer.

Volgens de initiatiefnemers zien fietsers die op hun mobiel kijken geen beren op de weg, terwijl smartphonegebruik tijdens het autorijden inmiddels taboe is. Amsterdam wil ook die groep verkeersdeelnemers wijzen op de risico's. 

Volgens de drie initiatiefnemers stijgt het aantal ongelukken met fietsers en voetgangers in de hoofdstad. Afleiding door smartphones zou daar een belangrijk aandeel in hebben.

Met de slogan "Telefoon in het verkeer. ff niet'' hopen ze het tij te keren. Die leus prijkt binnenkort op reclameborden in de stad en vormt de leidraad van een serie korte filmpjes op social media, gericht op verkeersdeelnemers tussen de zestien en dertig jaar.

Sociale druk

Door de doelgroep bewust te maken van de gevaren, hopen de organisatoren een einde te maken aan sociale druk om meteen op een oproep te reageren.

"Het gros van de acties die mensen onderweg uitvoeren met hun telefoon is strikt genomen niet noodzakelijk. We kunnen best dat saaie liedje even uitzetten, je moeder bellen kan straks ook en ze zien vanzelf wel dat je vijf minuten later bent.''

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!