Amsterdam heeft de afgelopen vier jaar 23.000 mensen vanuit de bijstand aan een baan geholpen. 

Daarvan gingen er zo'n 18.000 aan het werk vanuit een bijstandsuitkering. Volgens wethouder Arjen Vliegenthart (sociale zaken) scoort de hoofdstad daarmee bovengemiddeld.

Amsterdam heeft de afgelopen jaren meer aandacht besteed aan mensen die minder kans hebben op een baan. "Deze cijfers laten duidelijk zien dat je met vriendelijk doen minstens zo veel mensen verder helpt als met streng doen'', aldus Vliegenthart.

De hoofdstad begint binnenkort met een proef waarbij mensen met een bijstandsuitkering meer of juist minder begeleiding krijgen en 200 euro per maand mogen bijverdienen.

Rotterdam

In Rotterdam werden ruim 15.000 mensen vanuit de bijstand aan een baan geholpen. Dat is meer dan de 12.000 die het stadsbestuur als doelstelling had. Rotterdam is de enige van de vier grote steden waar in absolute zin het aantal bijstandsgerechtigden de afgelopen drie jaar is gedaald.

Rotterdam verklaart deze cijfers deels door het strenge beleid dat de stad voert. Zo kunnen geschikte nieuwkomers in de bijstand soms verplicht worden tot werk in de buitenruimte.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!