Forum voor Democratie en D66 sluiten elkaar niet uit voor het college. De beide partijen hebben geen principiële bezwaren tegen een samenwerking.

Dat zeiden FvD-lijsttrekker Annabel Nanninga en D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig dinsdag in het Radio 1-programma Dit is de Dag. Van Dantzig publiceerde vandaag een column in Trouw waarin hij zich kritisch uitliet over de deelname van FvD in de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen.

Xenofobe ideeën

Hij schreef dat hij het verontrustend vindt dat FvD meedoet. Hij zegt dat hij de partij vaak xenofobe dingen hoort zeggen. Zoals in een tweet van Yernaz Ramautarsing, nummer 2 op de lijst van FvD, waarin hij zegt "de zorg van etnische Nederlanders om uit te sterven door immigratie te begrijpen". Na dat soort uitspraken zouden "de kopstukken van PVV en FvD zich op het argument beroepen dat ze het niet zo letterlijk bedoelen", aldus Van Dantzig.

Nanninga ontkende in het gesprek op Radio 1 xenofobe ideeën te hebben. Ze zei dat FvD geen moslims wil uitsluiten maar het wel kwalijk vindt als kinderen bijvoorbeeld naar een Erdogan-gelieerde school gaan. "Ik ben tegen buitenlandse financiering en inmenging en tegen een Turkse mega-moskee in Amsterdam Noord die onder direct gezag van Erdogan komt te staan."

Geroepen

Nanninga zei dat ze het wat prematuur vindt om over het aanstaande college te praten, "maar als we daartoe geroepen zijn, wil ik heel graag die verantwoordelijkheid, zeker ook met D66." Dantzig: "D66 kan met iedereen samenwerken." Wel stelt hij daar een voorwaarde aan: "Zolang de xenofobe ideeën niet tot uiting komen in het partijprogramma, hebben wij geen inhoudelijke bezwaren."

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!