Man (24) krijgt drie jaar cel voor neersteken agent en toerist in binnenstad

Een 24-jarige man uit Amsterdam is vrijdag veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het neersteken van een agent en een Britse toerist in de binnenstad van Amsterdam. 

De rechtbank in Amsterdam acht het vrijdag bewezen dat de man "vanuit het niets met een mes heeft gestoken".

De celstraf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat wilde dat de verdachte acht jaar de gevangenis in ging. De rechtbank meent echter dat drie jaar passend is door het opleggen van de tbs-maatregel. U. is volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar.

U. stak de agent in zijn nek en miste op een haar na de halsslagader. Dit gebeurde in de nacht van 14 op 15 januari toen de diender aan het surveilleren was op het Rembrandtplein. De verdachte deed dit naar eigen zeggen omdat de agent deel uitmaakte van het ''systeem''. Tijdens de zitting verklaarde hij dat hij zich de reden niet meer kon herinneren, omdat hij door drugsgebruik een black-out zou hebben gehad.

Aanhouding

Twee dagen eerder viel U. een toerist aan in de Amsterdamse binnenstad. Het slachtoffer werd zonder aanleiding bij zijn keel gegrepen en in zijn hoofd en borst gestoken.

De in Duitsland woonachtige U. verzette zich bovendien hevig bij zijn aanhouding, waarbij een andere agent gewond raakte en een derde diender in het gezicht werd gespuugd. Ook op het bureau bleef hij agressief. Hij beledigde politiemensen en probeerde een agent een kopstoot te geven.

De verdachte heeft zich in Duitsland eerder schuldig gemaakt aan geweldsincidenten waardoor politieagenten het slachtoffer waren.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!

Lees meer over:
Tip de redactie