Na 125 jaar komt het WK Allround schaatsen weer naar de stad. De wedstrijden zelf zijn in maart, maar voor die tijd kan er al geschaatst worden door Amsterdammers.

in 1893 werd het WK Allround gehouden op het Museumplein en werd Jaap Eden, als eerste mens ooit, wereldkampioen allround. Een dikke eeuw later hopen de schaatsiconen van nu dat sprookje te herhalen. Het WK zelf wordt geschaatst op 9, 10 en 11 maart, maar Amsterdammers kunnen al veel eerder een rondje afleggen in het Olympisch Stadion.

Patrick Wouters van den Oudenweijer is initiatiefnemer van het WK Allround in Amsterdam en vertelt trots over de bouw van de schaatsbaan. "Ik denk wel dat het heel bijzonder is dat wij een ijsbaan gaan neerleggen die er normaal gesproken niet ligt; dat gebeurt zelden", vertelt Wouters.

"Daarnaast gaan we het weer buiten doen. Het is een WK Allround. Nou, allround-schaatsen is vanuit de historie de strijd tegen de elementen en ik denk dat dat hier op een prachtige manier bij elkaar gaat komen."

Krabbelbaan

Een 400-meter schaatsbaan is niet het enige ijs dat er komt te liggen in het Olympisch Stadion. Zo komt er voor beginners ook een krabbelbaan en komen er twee curlingbanen.

Amsterdammers kunnen tussen 19 januari en 28 februari hun ijzers onderbinden in het stadion.

Bekijk video:

Olympisch Station wordt tijdelijke schaatsbaan
Olympisch Station wordt tijdelijke schaatsbaan