In de nieuwjaarstoespraak die Jozias van Aartsen maandagavond hield, heeft de waarnemend burgemeester opgeroepen te investeren in het openbaar vervoer. "Bereikbaarheid verdient onze volle aandacht de komende jaren."

Volgens Van Aartsen moeten de stad en de regio niet voortdurend als tegenpolen gezien worden, maar als twee onderdelen die elkaar kunnen versterken. 

"Een goede infrastructuur is daarvoor broodnodig", aldus de waarnemend burgemeester. In zijn toespraak refereerde hij naar zijn werk als Commissaris van de Koning in Drenthe. "Ik deed er soms 2,5 à 3 uur over om van Den Haag naar Assen te reizen. Als we daar een snelle verbinding, zeg 1 uur, van maken dan zullen we snel zien hoeveel we gemeen hebben en hoeveel méér we in economisch en sociaal opzicht van elkaar kunnen profiteren."

Als voorbeeld gaf Van Aartsen de vestiging van het Europese medijcijnagentschap (EMA). "Amsterdam heeft Leiden en Den Haag, gemeenten in de regio, heel hard nodig om de nieuwe gezinnen te voorzien van onderwijs en woonruimte."

In de toespraak noemde Van Aartsen de in oktober overleden Eberhard van der Laan. "Laat ons de herinnering aan hem koesteren en ons vooral zijn boodschap ter harte nemen van liefde voor de stad èn van saamhorigheid."

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!