Een veertienjarige jongen heeft maandag in Amsterdam zijn hand verloren bij het afsteken van vuurwerk. Ook zijn er aanhoudingen geweest wegens geweld tegen hulpverleners. Over het algemeen is de politie en brandweer tevreden over de jaarwisseling.

Samen met een jongen van tien en van elf had hij in de Willem Molengraaffstraat een hoeveelheid vuurwerk aan elkaar gebonden. Het explosief ging daarna volgens de politie sneller af dan het drietal had verwacht.

De veertienjarige jongen raakte bij de hevige explosie zijn hand kwijt. De andere twee liepen verwondingen aan hun gezicht op. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Aanhoudingen

Tijdens Oudjaarsnacht heeft de politie in Amsterdam twee personen aangehouden die zich tijdens de jaarwisseling tegen hulpverleners keerden.

In totaal waren er vijf incidenten waarbij hulpverleners werden bedreigd of belaagd met zwaar vuurwerk, blijkt maandag uit het voorlopige beeld van de gemeente Amsterdam.

"Dit soort incidenten gebeuren helaas elk jaar, maar elk incident is er één te veel", aldus onder meer het Openbaar Ministerie, politie en gemeente, die agressie tegen hulpverleners "volstrekt onacceptabel en schandalig" noemen.

Brandweer

Politie, brandweer, medewerkers op de ambulances en de gemeente geven aan dat de jaarwisseling rustig is verlopen. Grote incidenten bleven uit en de sfeer op straat was gemoedelijk. Brandweerauto’s en ambulances hadden het niet drukker dan vorig jaar.

Van de 165 keer dat de brandweer uitrukte, gebeurde dat 24 keer voor een brandend voertuig. Zeventien auto’s, twee vrachtwagens en vijf scooters brandden uit. De politie hield in totaal 43 mensen aan.