Stadsdeelcommissies hebben moeite om leden te vinden voor de verkiezingen in maart. Van de 88 plekken hebben slechts 87 burgerpartijen zich aangemeld.

De stad wordt opgedeeld in 22 gebieden, die krijgen allemaal een commissie met daarin vier tot zes leden. 

De bedoeling was dat daarin vooral gewone burgers plaats zouden nemen en dat Amsterdammers meer te zeggen krijgen over hun eigen wijk. De vraag is of dat ook echt gaat gebeuren.

"Uiteindelijk heb ik besloten om me niet kandidaat te stellen", zegt Ernest Kuiper uit Oost. Vooral dat hij het op moet nemen tegen de grote politieke partijen maakte dat hij zich bedacht.

Volgens Kuiper hebben leden van grote partijen ervaring, kandidaten en budget. "Als burger heb je al die dingen niet". Volgens de Amsterdammer is het alsof de amateurs het op moeten nemen tegen de professionals.

Bijdrage

Iemand die zich wel verkiesbaar gaat stellen in maart is Bruce Muzerie. Met zijn partij 'Ondernemers en Bewoners Centrum 2018', denkt hij Amsterdammers een goed alternatief te kunnen bieden.

"Ik heb 17 jaar bij de reiniging gewerkt. Ik heb heel veel gezien wat verbeterd kan worden en daar wil ik een bijdrage aan leveren." Muzerie wil zich inzetten voor een schonere stad en minder regels voor ondernemers.

Burgers

"Ik hoop dat de mensen het vertrouwen hebben, veel mensen kennen mij ook", zegt Muzerie. "Ik ben in staat om iets eruit te krijgen qua verbetering." Hoewel Kuiper zelf niet meer gelooft in de stadsdeelcommissies, heeft hij nog wel een advies voor de gemeente om burgerparticipatie te bevorderen.

"Dat wordt niet bereikt als je politieke partijen op het gelijke speelveld zet, die in de wijk niet zoveel te zoeken hebben, of niet zoveel te halen hebben nog. Zet burgers tegenover elkaar, in plaats van politieke partijen."

Naast de 87 lijsten kunnen inwoners zich ook nog individueel kandidaat stellen voor de stadsdeelcommissies. Zij kunnen tot 5 februari bij de gemeente terecht.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!