Vier mannen dienen een klacht in tegen de politie nadat zij vrijdagavond onterecht werden aangehouden door het anti-terreurteam van de politie. Kort na de aanhouding bleek het viertal onschuldig te zijn.

Eén van hen kreeg een automatisch wapen op zich gericht. Maar de aanhoudingen bleken onterecht en de politie liet de mannen al snel weer gaan. Dit zonder uitleg waarom ze precies werden opgepakt. Het viertal gaat een klacht tegen de politie indienen, zo vertelt een van hen anoniem tegen de Amsterdamse nieuwszender AT5.

Leden van het Rapid Response Team (RRT) van de politie, beter bekend als de anti-terreurteams, waren nodig bij de arrestatie.

De mannen werden klemgereden en aangehouden op het Marnixplein, nadat er iemand op de Joost Bankersweg bedreigd zou zijn met een vuurwapen. Eén van de mannen leek tegen te stribbelen. 

Geopereerd

Onder het politiegeweld nam de angst bij de mannen toe. "Ik zag dat iemand pijn had en daardoor schreeuwde. Ik was bang dat er alsnog op hem geschoten zou worden. Ik zag dat er lasers op hem gericht waren", vertelt een van de mannen.

Een uur na de arrestatie stonden ze weer op straat. Ze bleken onschuldig. "We waren gewoon aan het rijden door de stad, net zoals anderen. We snappen niet waarom ze ons hebben uitgekozen."

Nazorg

De politie verklaarde gisteren dat de mannen vanwege de onterechte arrestatie een nazorgtraject zullen krijgen. De mannen hebben begrip voor de arrestatie.

De mannen zullen pas na de kerstdagen worden uitgenodigd voor een gesprek waarin zij antwoorden gaan krijgen op hun vragen.

Ook zal er excuses worden aangeboden en wordt de grootste bos bloemen die in Amsterdam te vinden is overhandigd, aldus een woordvoerder van de politie.