De 29-jarige man die vastzit voor de vernieling aan een Israëlisch restaurant aan de Amstelveenseweg op donderdag, heeft een volledige bekentenis afgelegd. Hij had naar eigen zeggen geen antisemitisch motief, maar handelde uit wanhoop over de situatie in Palestina.

Willem van Vliet, de advocaat van de verdachte, bevestigt vrijdag berichtgeving van Het Parool hierover.

Hij ontkent dat er sprake was van antisemitisme bij zijn cliënt. "Sterker nog, hij stelt dat het volgens zijn geloof strikt verboden is om personen geweld aan te doen."

Van Vliet zegt dat zijn cliënt handelde uit wanhoop over de situatie in Palestina. De verdachte zit nog vast. Hij wordt vooralsnog verdacht van vernieling.

Pepperspray

De 29-jarige man, die met een tijdelijke verblijfstitel in Nederland aanwezig is, vernielde donderdag de ruiten van het Hacarmel Kosher Restaurant.

Kort hierop is hij door agenten in de boeien geslagen. Omdat de man zich agressief gedroeg, is hierbij pepperspray gebruikt.

Mark Rutte

Premier Mark Rutte heeft vrijdag gereageerd op de vernieling van het restaurant. Hij noemt het "volstrekt onacceptabel" en "echt verschrikkelijk". De verdere afhandeling vindt Rutte een zaak van de politie. 

De premier wilde niet vooruitlopen op de vraag of de verdachte, die ,,op een tijdelijke verblijfstitel in Nederland aanwezig is'' later moet worden uitgezet.