Met de verkoop van de Haarlemmerpoort gedraagt woningcorporatie Ymere zich als de eerste beste speculant, stelt Huurdersvereniging Centrum (HVC). "Weer wordt er een bijzonder gebouw in het centrum van Amsterdam verpatst door een sociale woningcorporatie."

Ymere zat al langere tijd in z'n maag met het iconische gebouw naast het Haarlemmerplein. Het monument is toe aan renovatie, maar dat kost ontzettend veel geld. "Alles bij elkaar opgeteld kun je maar tot een conclusie komen. En dat is dat we afscheid moeten nemen van de Haarlemmerpoort", zei regiomanager Chris Pettersson deze week tegen Nul20.nl.

"Ymere heeft dit heel sluipenderwijs gedaan", schrijft HVC op de eigen site. "Door eerst jarenlang het onderhoud van de Haarlemmerpoort te verwaarlozen, ondanks de herhaaldelijke verzoeken van de bewoners om reparaties, werd verbouw noodzakelijk." De zeventien sociale huurwoningen in de poort staan inmiddels leeg.

Horeca

Drie huurders mogen terugkeren in hun appartement, ook als er een nieuwe eigenaar is. Behalve woningen kan er ook horeca komen op de begane grond van het monument uit de negentiende eeuw. En daar wringt de schoen het meest, wat HVC betreft.

"Op deze manier heeft Ymere een voor onroerend goed exploitanten heel lucratief project gecreëerd, vrijwel vrij van bewoners en met een grote horecavoorziening, dat zij voor veel winst kan verkopen."