Een GVB-pont van Centraal naar de Buiksloterweg is vrijdag versierd als 'loveboat' om aandacht te vragen voor Wereld AIDS Dag.

De pont is versierd met harten en strikken. Met de slogan 'Uit liefde voor alle liefdes' wil het fonds een einde maken aan het taboe op aids. BN'ers zoals Nicolette Kluijver en Angela Groothuizen stonden vrijdagochtend aan boord om daar aandacht voor te vragen.

Vanwege wereldaidsdag is er vrijdag een groot aidscongres in de Beurs van Berlage. Daarnaast zijn er ook ludieke acties, zoals de zogenoemde 'loveboat'. Ook kun je op de site van de stichting een liefdesslotje bestellen, de opbrengsten daarvan komen ten goede aan het 'op slot zetten' van de ziekte met aidsremmers.

Volgens het Aidsfonds heerst er nog steeds een groot stigma op de ziekte, zowel in het buitenland als in Nederland. Moeders durven hun kinderen bijvoorbeeld niet te laten testen. In de stad wonen ongeveer zesduizend mensen met aids. Eén op de vier mensen met een HIV-besmetting is daarvan niet op de hoogte. In verschillende ziekenhuizen in de stad kun je daarom de hele week terecht voor gratis HIV-tests.

De pont vaart nog de hele vrijdag over het IJ.