Zeven schoonmaakbedrijven, vier hotels en dertig restaurants in Amsterdam krijgen samen voor bijna één miljoen euro aan boetes opgelegd. De arbeidsinspectie heeft onder meer ontdekt dat zij illegalen lieten werken als afwasser of schoonmaker. 

De inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trof tijdens controles tien buitenlandse medewerkers aan zonder werkvergunning. Het waren voornamelijk mensen uit Eritrea, Soedan, Ghana en Somalië. Zij werkten in meerdere restaurants.

De zeven schoonmaakbedrijven verhuurden schoonmakers voor afwaswerk en het schoonmaken van vloeren en meubels. De schoonmaakbedrijven kwamen vaak weer via een ander bedrijf aan hun arbeidskrachten.

De betrokken bedrijven krijgen daarvoor boetes van opgeteld ongeveer 500.000 euro, meldt het ministerie. 

Meerdere misstanden

De inspectie ontdekte daarnaast dat vier schoonmaakbedrijven zich niet hadden geregistreerd om mensen uit te lenen en dat sommige schoonmakers hun loon contant kregen, in plaats van op hun bankrekening.

Bovendien waren 21 schoonmakers aan het werk terwijl ze daarnaast een bijstands- of ww-uitkering ontvingen. Zij moeten die uitkering waarschijnlijk terugbetalen en kunnen daar bovenop nog een boete verwachten.


Er wordt nog onderzocht of de schoonmakers te lange werkdagen maakten en of ze werden onderbetaald. Die verdenkingen zijn er wel.