De vernieuwing van het Leidseplein is driekwart jaar eerder klaar dan verwacht. Zaterdag gaat het vernieuwde plein open.

Vanaf zaterdag hebben voetgangers en fietsers meer ruimte en stroomt het tramverkeer beter door. Ook is met de vernieuwing geprobeerd het gebied 'lichter' te maken door de bomen uit te dunnen en de straat te bedekken met natuursteen.

Tijdens de opening staan verschillende activiteiten op de planning. Zo zijn er tussen 13.00 en 18.00 uur verschillende muzikale optredens van onder andere Tjerk Laan en Dj Vrijmoed, dansworkshops en rondleidingen. De Schouwburg geeft zaterdag drie gratis rondleidingen door hun gebouw en Ons Amsterdam geeft drie historische wandelingen over het plein.

Daarnaast kunnen bezoekers een polaroid foto maken met de Johan Cruijff Schaal, kinderspelletjes spelen, kijken naar het spel van 'De Poppenkast van de Dam' en een rondvaart maken over de Amsterdamse grachten.

Verbouwing

Het drukbezochte plein is nog niet helemaal klaar. In 2018 begint de verbouwing van het aangrenzende Kleine-Gartmanplantsoen. Hier moet een fietskelder komen met plek voor zeker 2.000 fietsen.

Ook komt er op de Lijnbaansgracht een 'fietsvlonder' voor 500 fietsen. Pas in 2019 zijn ook deze werkzaamheden klaar.