In 2018 mogen in Amsterdam reclamefolders alleen nog bij huizen worden bezorgd waar een ja/ja-sticker op de brievenbus is geplakt. Dat heeft de rechtbank woensdag bekendgemaakt.

De rechter stelde de gemeente maandag gelijk in een zaak tussen Amsterdam en drie partijen uit de folderbranche. De folderbedrijven zijn bang voor schade voor winkeliers als de nieuwe sticker wordt ingevoerd en vinden dat het huidige systeem goed werkt. Op dit moment bestaan alleen nee-nee-stickers en ja-nee-stickers.

De gemeente is tevreden met de uitspraak. "Wie dat wil, kan gewoon folders blijven ontvangen, maar door het systeem van brievenbusstickers om te draaien voorkomen we een woud aan verspild en ongelezen papier", zegt wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid). Hij verwacht dat 'heel Nederland' het Amsterdamse voorbeeld zal volgen.

Het besluit tot invoering van het opt-in-systeem is niet in strijd met de Europese wet- en regelgeving, zo besliste de rechter. De organisaties uit de folderbranche vonden de situatie zoals deze nu is prima: je ontvangt folders, tenzij je met een sticker actief aangeeft het niet te willen.

Amsterdam is de eerste gemeente die de ja/ja-sticker invoert. Met de maatregelen hoopt de stad 1,8 miljoen kilo papier per jaar te besparen.