Het Concertgebouw heeft onbedoeld de Libanese zanger Melhem Zein geprogrammeerd, een zanger die zich regelmatig positief uit over de Syrische president Bashar al-Assad. Zo zingt hij regelmatig met teksten als: 'Ik wil flirten met Syrië', of 'Allah, Syrië en Bashar: meer hebben we niet nodig'.

Het muziekhuis boekte de zanger in het kader van 'Turning East', een zesdaags festival met muziek uit het Midden-Oosten. Blijkbaar is daarbij niet gelet op de politieke voorkeuren van de artiesten. 

Niet alleen Assad wordt door Zein geprezen op het podium. Ook terreurgroep Hezbollah vecht in zijn ogen voor de goede zaak. In een interview op 10 maart 2016 met de in Londen gevestigde Arabische krant Al-Quds al-Arabiyy,  karakteriseert Zein Hezbollah toch vooral als verzetsbeweging. In een ander interview met de Libanese tv-zender al-Jadeed meldt Zein dat "Hezbollah geen terreurorganisatie is".

De militaire tak van Hezbollah, die in het Syrische conflict vecht aan de zijde van het regeringsleger, wordt door de Europese Unie gezien als terreurgroep. Hezbollah staat onder meer bekend vanwege de introductie van zelfmoordaanslagen. 

'Vocaal vermogen'

Op de site van het Concertgebouw wordt de 35-jarige zanger echter geroemd om zijn 'groot vocaal vermogen'. 

Jan Jaap de Ruiter, Arabist verbonden aan de Universiteit van Tilburg, en jouralist en Arabist Rena Netjes hekelt de programmering van het Concertgebouw. "Het kan toch nooit de bedoeling zijn dat het Concertgebouw een podium wordt voor één grote lofzang met vlaggen en slogans aan de Syrische president Assad?"

Het Concertgebouw was volgens Netjes niet op de hoogte van de politieke voorkeur van de zanger, maar heeft geen blijk gegeven van eventuele wijzigingen in het programma.