SP-Kamerlid Ronald van Raak is alles behalve blij met de onthullingen van Het Parool zaterdag over vastgoedeigenaar Prins Bernhard. Hij blijkt niet altijd even netjes om te gaan met huurders in Amsterdam. 

De SP'er heeft daarom Kamervragen gesteld.

Dat schrijft The Post Online. Van Raak wil van minister-president Mark Rutte een uitspraak over de kwestie. Rutte is formeel niet verantwoordelijk voor de koninklijke familie maar wel voor het Koninklijk Huis. Bernhard jr. is daar geen lid van.

Volgens de SP’er is er "inderdaad geen sprake van een ministeriële verantwoordelijkheid maar wel van een morele verantwoordelijkheid". De Kamervragen moeten voor de behandeling van de begroting van het Koninklijk Huis volgende maand worden beantwoord. "Ook prinsen moeten zich aan de wet houden en fatsoenlijk omgaan met hun huurders", zegt Van Raak.

Het Parool onthulde zaterdag dat Prins Bernhard in totaal 349 adressen in de stad beheert. Hij bezit de panden niet alleen privé, maar ook via bedrijven. De prins investeert als privé-persoon vooral in wijken als de Pijp en West.

Sleutelgeld

Huurders moeten zich aan regels houden die indruisen tegen de Amsterdamse regels. Zo zijn er door de makelaar constructies bedacht die regels omzeilen die bepalen dat er geen grote groepen in één woonhuis mogen zitten. Huurders zouden ook sleutelgeld betalen. Dit is ook tegen de regels.

Naast de landelijke politiek reageerde ook Amsterdamse partijen op het nieuws. "Dit maakt zo pijnlijk duidelijk dat wie veel bezit meer ontvangt en wie weinig heeft steeds minder krijgt. En dat zelfs een prins dat blijkbaar doodnormaal vindt. Moraliteit ver te zoeken. Tijd om flink in te grijpen", zei Marjolein Moorman van de PvdA. 

SP'er Laurens Ivens: "Ontluisterend artikel over hoe een vastgoed-cowboy zich weinig aantrekt van de rechten en noden van huurders."

Prins Bernhard beloofde maatregelen te nemen tegen de ongeregeldheden rondom de verhuur van zijn panden in de stad.