Irak heeft de uitlevering geweigerd van een van de verdachten van het ontvoeren van de Amsterdamse peuter vorig jaar. De Indiaas-Nederlandse peuter werd in 2016 door haar vader meegenomen naar India.

Het land geeft geen gehoor aan het verzoek de man uit te leveren, omdat het de zaak niet als een ontvoering ziet. Dit meldt Gerard Spong, de advocaat van de vader van de peuter, aan NU.nl. 

Het ministerie van Justitie en Veiligheid kan het bericht bevestigen noch ontkennen. "We zijn nog in afwachting van een reactie van Irak", aldus een woordvoerder. 

Imran S., de neef van de vader van de peuter, is naar verluidt vrijgelaten door Irak en naar zijn thuisland India gereisd. Het land heeft hem hierbij geholpen. India weigerde eerder al de uitlevering van de vader van het meisje om dezelfde reden. 

Mumbai

De destijds 2-jarige peuter werd in september vorig jaar ontvoerd uit de woning van haar oma en tante in Amsterdam. Daarbij werd geweld gebruikt. Later bleek het meisje bij haar vader te zijn, die in een voorstad van Mumbai woont. Het OM verdenkt hem ervan opdracht te hebben gegeven voor de ontvoering. 

Naast de vader worden nog zeven personen verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van het meisje.