De VU in Amsterdam heeft dit jaar een hogere beoordeling gekregen op de Keuzegids Universiteiten die dinsdag is verschenen. 

In totaal heeft de universiteit 57,5 punten gekregen, twee punten meer dan het jaar daarvoor. De UvA heeft hetzelfde aantal punten als vorig jaar, namelijk 53,5.

Volgens de uitgever is Wageningen Universiteit, net als voorgaande jaren, de beste universiteit. De drie universiteiten die het sterkst dalen waren Leiden, Eindhoven en Rotterdam. Deze drie onderwijsinstellingen hadden te maken met een sterke groei in hun aantal eerstejaars. Volgens de studenten was deze groei niet goed opgevangen op het gebied van faciliteiten en begeleiding.

De Keuzegids velt een oordeel op basis van onder meer statistieken over studiesucces, het oordeel van deskundigen en het oordeel van studenten. De onafhankelijke gids beschrijft, vergelijkt en beoordeelt alle bacheloropleidingen in het wetenschappelijk onderwijs.

'Dichtst bij huis'

Dit jaar heeft de Keuzegids Universiteiten ook een hoofdprijs toegedeeld aan elke universiteit in zijn eigen categorie. De VU is volgens de uitgever 'het dichtst bij huis'. 46 procent van de studenten woont nog thuis.

De UvA is de grootste universiteit, met meer dan 31.000 studenten.