'Bewonersboete' voor omwonenden Leidseplein afgeschaft

Amsterdammers die in de buurt van het Leidseplein wonen, hoeven toch geen 110 euro te betalen om met de auto hun eigen huis te kunnen bereiken.

De omwonenden van het plein moesten vanwege de nieuwe, autoluwe inrichting een pasje aanvragen. Met dat pasje konden ze de uitschuifpaaltjes passeren. Maar het kostte wel 110 euro.

Volgens de SP was het pasje een 'bewonersboete'. De partij maakte bezwaar tegen de maatregel die de socialisten 'een extra kostenpost, bovenop de parkeervergunning en de wegenbelasting' vinden. En het protest heeft zin, want de gemeente schaft de pas nu dus weer af. 'Ik ben erg blij dat deze bewonersboete van tafel is', reageert SP-raadslid Remine Alberts.

Het pasje moest voorkomen dat automobilisten die niets te zoeken hebben in de straatjes rond het Leidseplein, daar toch een beetje gaan rondrijden. "Dat de gemeente onnodig zoekverkeer in de buurt wil tegengaan, is te prijzen", zegt Alberts. "Maar daar mogen bewoners niet de dupe van worden. Zij zijn niet de oorzaak van het zoekverkeer, dus dan hoeven zij daar ook niet voor te betalen."

Lees meer over:
Tip de redactie