De politie probeerde zaterdagavond een eind te maken aan de vreugde op het Mercatorplein, waar Marokkaanse Amsterdammers vierden dat het Marokkaans voetbalelftal zich heeft gekwalificeerd voor het WK van volgend jaar in Rusland.

Snel na het laatste fluitsignaal stroomde het plein vol met uitzinnige voetbalfans. Ze klommen in straatmeubilair en staken vuurwerk af, waardoor er enige tijd een rode gloed over het plein hing. Het plein en de toegangswegen stonden zo vol dat GVB-bussen en -trams nauwelijks vooruit kwamen. 

Naarmate de avond vorderde, werd de sfeer grimmiger, zo laat een getuige aan AT5 weten. "Er werd met vuurwerk naar politieauto's gegooid." Door linies te vormen, probeerden agenten de feestvierders van het plein af te leiden.  

Een politiewoordvoerder bevestigt dat agenten ter plaatse de feestvierders op het plein aanspoorden om naar huis te gaan. 

Ook in andere grote steden moest de politie zaterdagavond ingrijpen. Zo bekogelde jongeren in Den Haag de politie met stenen, blikjes en vuurwerk en sloegen de feesten in Brussel om in rellen. Ook werden er auto's in brand gestoken.