In Amsterdam Zuid en Zeeburg vinden woensdag en donderdag grote terrorisme-oefeningen plaats. Onder andere de politie, Defensie, het Openbaar Ministerie, de brandweer en geneeskundige hulpdiensten zullen een scenario naspelen. Dit is wat je moet weten. 

De oefeningen zijn op verschillende plekken zichtbaar.

Dit zal vooral rond de oefenlocaties zijn bij restaurant Haddock, op Zeeburgereiland en het nieuwe metrostation Europaplein.

Scenario: 'vrachtwagen ramt festival' 

Bij de oefening is een scenario nagespeeld zoals dat zich al verschillende malen in Europa heeft voorgedaan. Op een nagebootst festivalterrein bij een restaurant op het Zeeburgereiland boorde een vrachtwagen zich zogenaamd door de hekken en reed in op het publiek. Het publiek bestond uit 240 figuranten met zeer levensechte verwondingen en goed ingestudeerd slachtofferschap. Naast het vrachtwagenincident werd geoefend met een onbekend aantal actieve schutters die oefenmunitie afvuurden.

Er wordt gebruik gemaakt van oefenmunitie. 

De wapens die gebruikt worden, kunnen door omwonenden gehoord worden. Aan de oefening doen ook figuranten mee die realistisch geschminkt zijn. Amsterdammers die bij de oefenlocaties wonen, zijn daarom per brief op de hoogte gesteld van de oefening. Ook staan er tekstborden met uitleg bij de oefenlocaties. 

Er zijn geen concrete aanwijzingen voor een aanslag. 

"Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen dat Amsterdam doelwit wordt van een aanslag, maar de gemeente en de hulpdiensten bereiden zich hier wel al langere tijd op voor", aldus de gemeente Amsterdam.

Sinds de verhoging van het nationale dreigingsniveau in 2013, zijn wel zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen in de stad. Zo zijn betonblokken bij Amsterdam Centraal geplaatst en zijn teams van de Dienst Speciale Interventies (DSI) naar de stad gehaald.