De gemeente Amsterdam heeft in oktober aangifte gedaan tegen kinderdagverblijf 24/7 Kids aan het Columbusplein. Het kinderdagverblijf werd vorig jaar gesloten omdat er veel te veel kinderen werden opgevangen en er niet goed voor ze werd gezorgd.

Dat schrijft Simone Kukenheim, wethouder Jeugd, Onderwijs en Diversiteit, in een brief aan de gemeenteraad.

Na recent overleg met de politie heeft de gemeente besloten aangifte te doen. Het Openbaar Ministerie gaf eerst aan dat een aangifte van de gemeente niet zou kunnen leiden tot vervolging. Het OM zag de gemeente niet als benadeelde partij en er was niet genoeg bewijs.

Er is inmiddels meer bewijs tegen de kinderopvang, en de gemeente steekt de aangifte niet in op het verwaarlozen van de kinderen, maar op het misleiden van de Inspectie Kinderopvang. De wethouder schrijft dat de kinderovang bewust loog tegen de inspectie, om daar zelf financieel beter van te worden.

De opvang werd in 2015 gesloten door de Gemeentelijke gezondheisdienst (GGD) na twee inspecties van de gemeente. Op de crèche werden vijftig kinderen opgevangen in plaats van twaalf en daardoor kwam de kwaliteit in het geding. 

Kinderen werden weggesluisd naar andere plekken om het overschot te verdoezelen, er werden niet gediplomeerde medewerkers ingezet en stagiairs waren verantwoordelijk voor de kinderen.

In december 2015 deden ouders van kinderen die werden opgevangen aangifte tegen de eigenaresse van het kinderdagverblijf. Ook kreeg zij een boete van 13.750 euro opgelegd door de gemeente.