Het Openbaar Ministerie heeft maandag twee verdachten aangehouden in een langlopend onderzoek naar de vermoedelijk criminele erfenis van de in juli geliquideerde Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels.

In Amsterdam en Almere zijn maandag vier doorzoekingen gehouden waarbij een 31-jarige man uit Amstelveen en een 28-jarige vrouw uit Amsterdam zijn aangehouden.

In 2016 startte het OM een onderzoek naar de Jaïr Wessels omdat hij over grote bedragen contant geld beschikte en er een luxe levenstijl op nahield, terwijl hij daarvoor geen aanwijsbare legale bron van inkomsten had. Wessels zou regelmatig in Spanje zijn verbleven, reed in dure auto's en had kostbare horloges in bezit.

Met de dood van Wessels in juli van dit jaar verschoof het onderzoek zich naar de nabestaanden. Het OM zegt redenen te hebben om aan te nemen dat het vermoedelijke criminele vermogen aan hen is nagelaten.

"Bij eerdere doorzoekingen zijn twee auto’s, een motorscooter, diverse dure sieraden, schoenen, tassen en meer dan 250.000 euro in contanten aangetroffen en in beslaggenomen", aldus het OM. Er werden toen geen aanhoudingen verricht.

Breukelen

De 30-jarige Wessels werd op 7 juli neergeschoten bij Station Breukelen. Hij zat ten tijde van de schietpartij in zijn auto. Diezelfde dag overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De politie hield in oktober twee mannen aan in Spanje en Nederland voor betrokkenheid bij de liquidatie. Hun rol wordt nog onderzocht.

Satudarah

Wessels werd door justitie verdacht van een poging de criminele leider van de motorclub Satudarah te liquideren. De voorbereidingen hiertoe zouden eind 2011 hebben plaatsgevonden. 

De rechtbank oordeelde echter dat er onvoldoende bewijs was dat het ging om een liquidatie, en legde daarom alleen een zes maanden durende celstraf op voor het in bezit hebben van een doorgeladen vuurwapen.