De gemeente is maandag begonnen met het verwijderen van rondslingerende deelfietsen. De deadline, die eerst in oktober lag maar op verzoek van oBike werd verplaatst, is verstreken. 

Alle deelfietsen die nog in de stad te vinden zijn, worden weggehaald op kosten van het desbetreffende bedrijf. 

Naar schatting gaat dit om zo'n 150 fietsen. "Maar dat durf ik niet helemaal met zekerheid te zeggen", aldus een woordvoerder van Verkeer en Vervoer. 

Het grootste deel van de deelfietsen die nog niet zijn verwijderd, zijn afkomstig van oBike. Het bedrijf kreeg op 20 oktober uitstel, maar ook na het verstrijken van de nieuwe deadline (3 november) is een deel van de fietsen is nog steeds niet verwijderd. 

Traceerbaar

De zegsman van Verkeer en Vervoer verwacht niet zoveel problemen tegen te komen bij het verwijderen van de fietsen. Hij denkt dat sommige deelfietsen misschien "moeilijk traceerbaar zijn", maar dat ze "waarschijnlijk niet jarenlang in een schuur worden verstopt".

Vanaf 10.00 uur maandagochtend is de gemeente begonnen met het ophalen van de fietsen. Ze moeten eind deze week allemaal zijn verwijderd. 

Terugkeren

Het is uiteindelijk wel de bedoeling dat de deelfietsen terugkeren in de stad. De gemeente is nog bezig met het opstellen van vervangend beleid. De uitgangspunten hiervan zijn vermoedelijk eind dit jaar klaar. Wanneer de deelfietsen daadwerkelijk terugkeren, blijft nog onduidelijk.