De uit Turkije gevluchte journalist Can Dündar is woensdagavond met luid gejuich ontvangen in De Balie. De oud-hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet durfde aanvankelijk niet naar het Amsterdamse debatcentrum te komen, maar besloot vorige week toch te komen om de Vrijheidslezing te houden.

De bewogen aanloop naar de lezing toont volgens Dündar aan hoe kwetsbaar persvrijheid is. "Er zijn geen vrije en onvrije landen meer. Vrijheid ligt overal ter wereld onder vuur. Je leert het pas waarderen als je het kwijtraakt", waarschuwde hij een uitverkochte zaal.

De in Duitsland ondergedoken journalist vreesde in Nederland te worden opgepakt, omdat de Turkse autoriteiten Interpol hadden gevraagd een arrestatiebevel tegen de journalist uit te vaardigen. Nadat de gemeente Amsterdam Dündar de garantie had gegeven dat hij niet kan worden gearresteerd, wilde de journalist toch afreizen naar Nederland.

Dündar is in zijn geboorteland veroordeeld tot een celstraf, wegens een artikel in Cumhuriyet waarin Turkse wapenleveringen aan Syrische rebellen werden onthuld. Daarmee zou hij staatsgeheimen hebben geopenbaard, oordeelde de rechter in Turkije.