De gemeente Amsterdam is in overleg over het onderzoeken van gratis openbaar vervoer voor minima.

Het gaat om de zogenoemde stadspashouders: mensen die een inkomen hebben tot 120 procent van het wettelijk sociaal minimum. Het plan is bedacht door raadslid Henk Boldewijn (PvdA).

Volgens Boldewijn geven stadspashouders vaker aan dat ze steeds moeilijker rond kunnen komen en moeite hebben met het betalen van OV. Hierdoor zou deze groep steeds meer in een isolement raken en wordt de drempel om mee te doen aan activiteiten bemoeilijkt.

Wethouder Arjan Vliegenthart (SP) laat aan NU.nl weten dat hij het voorstel interessant vindt om te onderzoeken. Vliegenthart gaat kijken voor welke doelgroepen en inwoners daar behoefte aan is. Meerdere varianten van het voorstel worden hierbij onderzocht.

Kosten

Op dit moment krijgen vijftienduizend AOW-gerechtigden met een inkomen tot en met 120 procent van het minimum gratis openbaar vervoer voor ouderen. Dit kost 3 miljoen per jaar.

Bij de maximale variant zouden ongeveer 100.000 minima extra gebruik kunnen maken van het OV. Dit zou een kostenstijging betekenen van ongeveer 20 miljoen euro per jaar.

Onderzoek zou een preciezer beeld van de kosten opleveren en het college is bereid dit te onderzoeken. In het voorjaar moet een besluit worden genomen.