De recherche heeft dinsdag in een groot onderzoek naar internationale drugshandel door een criminele Albanese groepering zeven verdachten aangehouden. Ook werden veertien panden doorzocht. 

De invallen vonden plaats in panden in Amsterdam, Amstelveen, Zwanenburg, Velserbroek, Muiderberg en Rotterdam. Hierbij werden onder andere een handgranaat, drie vuurwapens, grote hoeveelheden harddrugs en forse geldbedragen aangetroffen. 

Het onderzoek startte vorig jaar toen bij de Amsterdamse recherche informatie binnenkwam over Albanese criminelen die vanuit de hoofdstad de import van cocaïne afkomstig uit Zuid-Amerika regelden. De drugs waren bestemd voor de Europese markt. 

In het Amsterdamse onderzoek zijn tientallen leden van de Albanese organisatie in beeld gekomen. Het Parool meldt dat de recherche nauw heeft samengewerkt met de Italiaanse autoriteiten, omdat zij de Albanezen ook volgden. 

Volgens de krant zijn in Nederland echter wel kleinere partijen drugs, van dertig tot veertig kilo, aangetroffen. In Italië circuleren hoeveelheden van vijfhonderd tot duizend kilo cocaïne. 

Aanhoudingen

De zeven personen worden verdacht van drugshandel, witwassen en/of lidmaatschap van een criminele organisatie. De verdachten zitten in beperkingen, wat inhoudt dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid, waarna besloten zal worden of ze langer vast blijven zitten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.