D66 gaat voorlopig toch geen vervanger aanwijzen voor de vertrokken Amsterdamse wethouder en locoburgemeester Kajsa Ollongren. De coalitiepartij wilde tot en met de verkiezingen van 2018 een nieuwe D66-wethouder aanwijzen, maar stuitte op stevige kritiek van andere partijen. 

Door het vertrek van Ollongren naar Den Haag is een wethoudersvacature ontstaan. D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig meldt dat de partij in tweede instantie zich heeft laten overtuigen om geen vervanger aan te wijzen.

Van Dantzig zegt dat D66 goed geluisterd heeft naar de oppositiepartijen en de coalitie. Andere partijen vonden het idee om een vervanger aan te wijzen onzinnig, omdat het stadsbestuur tot de gemeenteverkiezingen op 21 maart 2018 niet veel meer te doen heeft.

"Hoewel onze coalitiegenoten bereid waren de voordracht te steunen voor een meerderheid, willen we als grootste collegepartij een dergelijke benoeming de raad niet door de strot duwen", meldt van Dantzig.

"Diegene kan alleen maar effectief zijn met het vertrouwen op een breed draagvlak in de raad. Dat bleek niet het geval en daarom heeft de fractie gisteravond besloten om de opengevallen plek niet in te vullen", aldus de D66-lijsttrekker.

Vertrek

Ollongren vertrok vorige week naar Den Haag om vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties te worden in het kabinet-Rutte III.

Voor het vertrek was de D66-politica locoburgemeester en waarnemend burgemeester na het overlijden van Eberhard van der Laan.

College

Het college gaat nu verder met drie D66'ers, twee SP-wethouders en twee VVD'ers. Ook komt er op korte termijn een waarnemend burgemeester. Tot die tijd neemt locoburgemeester Eric van der Burg deze taken op zich.

Wethouders Kukenheim en Kock (beiden D66) nemen de portefeuilles van Ollongren als wethouder over.