Een 26-jarige man is veroordeeld tot een celstraf van vier jaar omdat hij twee prostituees mishandelde. Een van hen verkrachtte hij. Daarnaast moet de man een schadevergoeding van vierduizend euro betalen.

De man sloeg begin dit jaar toe op de Wallen. In een peeskamer in de Gordijnensteeg mishandelde en beroofde hij een van zijn slachtoffers. Hij kneep haar keel dicht, trok aan haar haren en sloeg haar hoofd tegen de bedrand. Toen ze op de grond viel, schopte en stompte hij haar gezicht. Ze liep een botbreuk in haar oogkas op.

De politie kreeg op tijd de melding binnen en agenten renden naar de steeg. Daar zagen ze een grote groep mensen bij het raam naar binnen staren. Binnen kon de politie de dader aanhouden. Hij was overmeesterd door omstanders en een collega van het slachtoffer.

De dader bleek eerder op de avond ook al een andere prostituee, op de Oudezijds Vooburgwal, aangevallen te hebben. Hij wurgde haar op het bed en dwong haar tot orale seks.

Verstandelijk beperkt

De rechter veroordeelde de man afgelopen week tot vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. Daarin woog de rechtbank mee dat prostituees een kwetsbaar beroep hebben.

De dader bleek verstandelijk beperkt te zijn en een 'gebrekkige gewetensfunctie' te hebben. Hij wordt daarom ook behandeld in een centrum voor forensisch geestelijke zorg. De rechtbank is bang dat hij opnieuw de fout in zal gaan en legt een proeftijd van vijf jaar op. Ook komt de man na vrijkomst onder toezicht van de reclassering te staan.