Gemeente Amsterdam bereid op 8 en 9 november een oefening voor over hoe er gehandeld moet worden tijdens terroristische aanslagen. 

Dat gebeurt onder andere op het Zeeburgereiland en het nog niet in gebruik genomen metrostation Europaplein. De oefening is volgens de gemeente 'zichtbaar en hoorbaar' voor Amsterdammers. 

Aan de oefening doen figuranten mee en er wordt gebruik gemaakt van oefenmunitie. Ook de crisisorganisatie in het stadhuis, de politie, ambulancediensten en de gemeente oefent mee.

"Er is de laatste jaren op verschillende niveaus, met zowel de driehoek, hulpdiensten als met rijkspartijen geoefend ter voorbereiding op een terroristische aanslag", meldt het stadsbestuur. "Het logische vervolg is een grote terrorisme-oefening op straat, waarbij ook de samenwerking met DSI en Defensie wordt beoefend."

Omwonenden, bedrijven en organisaties rondom de oefenlocaties worden door de gemeente ingelicht.

Dreigingsniveau

Het nationale dreigingsniveau staat sinds maart 2013 op substantieel. Volgens de gemeente is de kans dat Amsterdam doelwit wordt van een aanslag daardoor al langere tijd reëel.

Hoewel er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn dat de hoofdstad beoogd doelwit is, bereiden de gemeente en hulpdiensten zich hier wel op voor. Het initiatief van de oefening ligt bij Gemeente Amsterdam.