Ollongren niet beschikbaar als waarnemend burgemeester van Amsterdam

Loco-burgemeester Kajsa Ollongren is niet beschikbaar om te blijven als waarnemend burgemeester. Dat bevestigen ingewijden na berichten hierover in diverse media.

De D66-politica neemt momenteel de taken waar van Eberhard van der Laan, die op 5 oktober stierf aan de gevolgen van longkanker.

Ingewijden melden dat ze beoogd minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is en gevraagd is vicepremier te worden van het nieuwe kabinet Rutte III.

De 50-jarige Ollongren zit sinds 2014 in het Amsterdamse stadsbestuur. Ze is naast locoburgemeester, wethouder met de portefeuilles economie, lucht- en zeehaven, monumenten, kunst en cultuur, lokale media, deelnemingen en stadsdeel Centrum.

De politica is geen onbekende in Den Haag. Voordat ze naar de hoofdstad vertrok, was ze de hoogste ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken en daarmee topambtenaar van premier Mark Rutte.

Remkes

Dinsdagavond kwamen de fractievoorzitters van de Amsterdamse gemeenteraad bijeen op het provinciehuis om de procedure te bespreken na het overlijden van burgemeester Van der Laan.

Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland, Johan Remkes, heeft daar laten weten op zoek te gaan naar een waarnemend burgemeester van Amsterdam. Die zou binnen enkele weken aan de slag moeten kunnen, zei een woordvoerder.

Lees meer over:
Tip de redactie