Tijdens het publieke afscheid van de overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (62) houden Amsterdammers vrijdag afwisselend in tweetallen de wacht bij zijn kist in het Koninklijk Concertgebouw. 

Zo is er een erewacht van Amsterdamse veteranen, de politie, daklozen, gemeentehandhavers en 'nachtvlinders' Dolly Bellefleur en Jennifer Hopelezz.

Iedereen die dat wil, kan vrijdag tussen 10.00 en 20.00 uur langs de kist lopen om de burgemeester een laatste groet te brengen. Van der Laan stierf vorige week donderdag op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Zaterdag vindt er in het Concertgebouw een herdenkingsbijeenkomst plaats voor genodigden, waarna Van der Laan in besloten kring wordt begraven. Alle brandweer- en politievoertuigen in de stad rijden vrijdag en zaterdag met een rouwlint.

Vlaggen

Ook zullen de vlaggen zaterdag in heel Nederland halfstok hangen voor de herdenking van burgemeester Eberhard van der Laan. Minister-president Rutte heeft een zogenoemde vlaginstructie gegeven.

De vlaggen zullen op alle hoofdgebouwen van de overheid halfstok hangen. Dit geldt ook voor de gebouwen van provincies en gemeenten.

Dezelfde dag staan om 13.00 uur alle bussen, metro’s, trams en veren in Amsterdam een minuut stil.