Zo'n honderdtwintig medewerkers van het Afval Energie Bedrijf (AEB) in het Westelijk Havengebied in Amsterdam mogen tijdelijk het terrein van hun werkgever niet af, mogelijk door de vondst van asbest.

De poort van het AEB werd vrijdagmiddag gesloten. Medewerkers moeten zich eerst douchen en omkleden voor ze het terrein mogen verlaten. Als dat gebeurd is mogen ze naar huis.

Het asbest zou zijn meegekomen met staalgrit dat bij AEB bezorgd is. Het bedrijf dat dat leverde heeft het AEB later gebeld, omdat er een vermoeden is dat er asbest tussen zat.

Avondeten

Het bedrijf heeft voor avondeten gezorgd. Voor het omkleden en douchen zijn er drie zogenoemde decontaminatie-units geplaatst. 

Het douchen en omkleden duurt bij elke medewerker een paar minuten. De verwachting is dat aan het eind van de avond alle honderdtwintig personeelsleden naar huis zijn. 

Andere bedrijven

Volgens medewerkers is het mogelijk met asbest besmette staalgrit ook bij andere bedrijven bezorgd en vinden daar soortgelijke voorzorgsmaatregelen plaats. Om welke bedrijven het gaat is onduidelijk. 

Een woordvoerder laat weten dat er geen gevolgen zijn voor de vuilverwerking van de stad. Vijf van de zes verbrandingsketels zijn namelijk nog in bedrijf.