De officier van justitie heeft drie jaar cel geëist tegen een 24-jarige man die verdacht wordt van het mishandelen van twee mannen in juni bij Amsterdam Centraal. 

Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) tijdens een zitting donderdag bekendgemaakt. 

De 24-jarige Mamadou D. stond in oktober 2016 met twee vrienden op de pont tussen Amsterdam Noord en Amsterdam Centraal. De drie mannen zouden bij het verlaten van de boot twee mannen die ook op de pont aanwezig waren hebben geschopt en geslagen. Hierbij liep een van de mannen een schedelbreuk op.

De politie sprak van homogerelateerd geweld. Het was de daders niet om hun geaardheid te doen, is het idee van de slachtoffers. Een getuige op de pont hoorde wel meerdere keren het woord 'homo' en omschreven de sfeer als gespannen. 

Volgens de officier van justitie kan niet worden vastgesteld dat de geaardheid de aanleiding van de mishandeling is geweest.

Opdracht

De andere twee verdachten van de mishandeling stonden donderdag niet voor de rechter. Eén van hen moet binnenkort op een zitting verschijnen. Of de derde verdachte vervolgd gaat worden, is nog niet duidelijk.

D. wordt verdacht van poging tot doodslag en zware mishandeling. Hij koos ervoor niet bij zijn zitting aanwezig te zijn, maar de rechter gaf toch opdracht hem op te halen uit de gevangenis op Schiphol, waar hij in voorarrest zit.

De rechter wilde hem in levende lijve zien, om hem goed te kunnen vergelijken met de daders op de camerabeelden. De slachtoffers waren niet aanwezig.

Ontkenning

D. ontkent dat hij de mishandeling heeft gepleegd. De telefoon van de verdachte werd die nacht gesignaleerd op de Nieuwmarkt, in Noord en later op de Vijzelstraat. Z

elf kan hij zich niet meer herinneren wat hij toen aan het doen was, zei hij tijdens de zitting. Ook herkende hij zichzelf niet op de camerabeelden van de vechtpartij en de pont.

Nachtelijke vechtpartij

De 24-jarige wordt ook verdacht van een tweede mishandeling, tijdens een nachtelijke vechtpartij in januari dit jaar. Hij zou in de Warmoesstraat één of meer onbekende slachtoffers hebben gestompt en getrapt. D. is al eerder veroordeeld, onder meer voor een diefstal en een drugsdelict. Ook staat hij op de lijst van de Top600 van jonge, gewelddadige Amsterdamse veelplegers.

De straf voor de diefstal heeft hij al uitgezeten, maar er werd destijds ook een voorwaardelijk celstraf van twee maanden opgelegd. Als D. wordt veroordeeld, worden die maanden bij zijn straf opgeteld.

De rechtbank doet op 19 oktober uitspraak.