Deelfietsbedrijf FlickBike vertrekt uit Amsterdam, omdat het de stad te 'conservatief' vindt. De gemeente maakte eerder bekend alle 'zwervende' deelfietsen weg te halen.

Dat zegt oprichter Vikenti Kumanikin tegen Het Parool. De ondernemer zegt dat hij eerst toestemming kreeg, maar dat de gemeente uiteindelijk toch overstag is gegaan en zijn bedrijf heeft verboden.

In augustus kondigde Amsterdam aan alle 'zwervende' deelfietsen na 20 oktober te willen weghalen. De fietsen zouden te commercieel zijn en een te grote druk lekken op de schaarse openbare ruimte in de stad. Als het verbod wordt genegeerd door verhuurders worden de fietsen verwijderd door de gemeente op kosten van de verhuurder.

Kumanikin vindt dat het gemeentebestuur is gezwicht voor een 'klein, maar lawaaiig groepje binnenstadbewoners'. Volgens de oprichter van Flickbike worden zijn fietsen voor 65 procent gebruikt door Amsterdammers in plaats van toeristen, wat het verwijt van de gemeente zou zijn.

De duizend fietsen van Flickbike kunnen worden hergebruikt als Kumanikin besluit met zijn bedrijf naar een andere stad te gaan.