Het is woensdag vijfentwintig jaar geleden dat de Bijlmerramp zich voltrok in Amsterdam. Een Boeing 747 van El Al boordde zich die zondagavond in de flats Groeneveen en Klein-Kruiberg, 43 mensen kwamen om het leven.

De ramp wordt woensdag herdacht in Amsterdam. 

Onthulling Pa Sembrug

Het eerste herdenkingsmoment is 's middags van 15.00 tot 15:40 uur. Dan wordt op de plek van de ramp de Pa Sembrug onthuld. Vlak nadat het vliegtuig was neergestort, redde Pa Sem, zijn echte naam is Willem Symor, een 10-jarige jongen uit de vlammen van flat Groeneveen. Hij liep daarbij zelf ernstige brandwonden op. Symor overleed in 2008 in Suriname. 

De Pa Sembrug dient als symbool voor alle "helden en hulpverleners, reddingswerkers en rampbestrijders, onderzoekers en actievoerders, zowel vrijwillige als professionele die zich manifesteerden bij de ramp en in vele jaren erna'", schrijft het comité, dat zich jarenlang hard heeft gemaakt voor een passend eerbetoon.  

Herdenking CEC-gebouw

Om 17.00 uur start in het CEC-gebouw aan de Bijlmerdreef een herdenkingsbijeenkomst, waar onder andere loco-burgemeester Kajsa Ollongren en stadsdeelbestuurder Muriël Dalgliesh een toespraak zullen houden. Ook nabestaanden zullen een bijdrage leveren. De bijeenkomst duurt tot 17.55 uur.

Stille tocht

Vanuit de herdenkingsbijeenkomst volgt om 18.00 uur een stille tocht naar het Groeiend Monument. Daar zal om 18.35, exact 25 jaar nadat het vliegtuig op de flats stortte, een minuut stilte worden gehouden. Hierna worden kransen gelegd worden voor de slachtoffers. Er is muziek van het kinderkoor van basisschool Crescendo. 

Na de herdenking praat AT5-verslaggever Waldy van Geenen vanaf 19.00 uur met oud-directeur van het Leger des Heils Henk Dijkstra, wethouder Eric van der Burg en ooggetuige Henk van der Belt. 

In samenwerking met AT5 zijn op NU.nl live-verslagen te zien. Het programma is als volgt: 

15.00 - 15.40 uur: Onthulling Pa Sembrug 
17.00 - 17.55 uur: Herdenking CEC-gebouw 
18.00 - 18.55 uur: Stille tocht en herdenking bij Het Groeiend Monument 
19.00 - 19.25 uur: Waldy van Geenen met Eric van der Burg, Henk Dijkstra en Henk van der Belt