De politie heeft dinsdagochtend in Amsterdam een 39-jarige man gearresteerd voor betrokkenheid bij de dood van Eaneas Lomp. De 27-jarige crimineel werd in 2015 in Krommenie geliquideerd.

De verdachte, afkomstig uit Zaandam, is door een arrestatieteam aangehouden. Dit bevestigt de politie aan NU.nl na berichtgeving van Het Parool

Volgens de regionale krant is de aangehouden man een vriend van het slachtoffer. De twee mannen behoorden toe aan hetzelfde 'kamp' in de Amsterdamse onderwereld, namelijk die van de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha. Dit kan de politie niet bevestigen. 

Lomp werd op 6 november 2015 door twee personen van dichtbij onder vuur genomen in het Spinozahof in Krommenie. Dit gebeurde met een pistool en een automatisch wapen. 

Ondanks zijn kogelwerend vest, wist een van de kogels hem in de zijkant van zijn lichaam te raken. Lomp overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. 

Liquidaties

De politie vermoedde al snel dat zijn dood verband hield met een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Lomp wordt zelf verdacht van betrokkenheid bij de vergismoord op Stefan Regalo Eggermont in 2014. De man werd doodgeschoten in zijn auto vlakbij zijn huis. 

Het wapen waarmee Eggermont werd gedood, is later in het huis van Lomp gevonden. Hij voldeed niet aan het signalement van de schutter, maar de politie vraagt zich wel af 'hoe hij aan dat wapen kwam'.

De moorden op figuren uit de Amsterdamse onderwereld, vloeien volgens justitie voort uit een bittere strijd tussen groepen criminelen. Martha was een van de sleutelfiguren hierin.