Femke Halsema wil niet praten over een eventuele burgemeesterschap van Amsterdam. De gewezen GroenLinks-leider vindt het 'heel erg ongemakkelijk' dat haar die vraag wordt gesteld nu de doodzieke burgemeester Eberhard van der Laan zijn taken heeft neergelegd.

"Het is echt niet aan de orde", zegt Halsema zondag in het tv-programma Buitenhof. "Er is geen vacature. We hebben een zieke burgemeester. Dat is al verdrietig genoeg." Ze noemde de vragen "echt heel onplezierig".

De opvolger van Van der Laan zou weleens uit de hoek van D66 of GroenLinks kunnen komen, klinkt het de laatste tijd in Amsterdam. Halsema zou dan kanshebber zijn.

Petitie

Sinds de ex-politica, die zeven jaar geleden uit de politiek stapte, voor dat ambt wordt genoemd, halen tegenstanders onder meer handtekeningen op tegen haar komst. De petitie is inmiddels al ruim vijfduizend keer ondertekend.

De commissaris van de Koning Johan Remkes is uiteindelijk degene die moet bepalen wie de nieuwe burgemeester wordt. Hij zal in overleg gaan met het college en de fractievoorzitters.