Gemeentelijke handhavers in Amsterdam worden niet uitgerust met een wapenstok en pepperspray.

Dat meldt Het Parool. Locoburgemeester Kajsa Ollongren besloot dit tijdens een spoeddebat woensdag na uitspraken van Rienk Hoff, directeur gemeentelijke dienst Handhaving en Toezicht.

Hoff pleitte zaterdag in de krant voor het inzetten van handhavers met wapenstok en pepperspray.

"Anders dan in veel andere, kleine gemeenten hebben de Amsterdamse handhavers behalve die in het openbaar vervoer geen wapenstok en heeft niemand pepperspray", aldus Hoff. De directeur vindt dat een groot gemis.

Draagvlak

De VVD en het CDA voelen wel wat voor de oproep van Hoff. De liberalen pleitte voor een 'pepperstok', een wapenstok die ook met pepperspray kan spuiten. De christendemocraten zeggen dat pepperspray situaties kan laten deëscaleren, omdat het voorkomt dat handhavers hun vuisten moeten gebruiken.

De rest van de partijen steunt de oproep van de directeur van de gemeentelijke dienst Handhaving en Toezicht niet. "Als iedereen op het hele Leidseplein maar een knuppel heeft vind ik dat er niet gezelliger uitzien en het is de vraag hoe anderen erop reageren", stelde SP-raadslid Daniël Peters. GroenLinks vond tornen aan het geweldsmonopolie een 'onzalig idee'.

Huidige situatie

Ollongren liet weten tevreden met de huidige situatie te zijn. "Er is niet voor gekozen uit te rusten met deze geweldsmiddelen. Ze hebben de handboeien en mogen fouilleren. Als de situatie zo wordt dat andere geweldsmiddelen nodig zijn, dan moet de politie er bij zijn."

Een proef met wapenstok en pepperspray of 'pepperspray' vond ze 'echt prematuur'. "We houden de vinger aan de pols, maar er is nu geen reden voor."