Tiental vrouwen plast op Leidseplein tijdens wildplasactie

Een tiental vrouwen heeft vrijdagavond uit protest toch geplast op het Kleine Gartmanplantsoen bij het Leidseplein. Dit gebeurde niet in de plaskrul, maar ernaast.

De dames urineerden onder muzikale begeleiding van een sambaband over het uitgeprinte vonnis van de rechter die maandag besloot dat de politie een andere vrouw terecht heeft beboet voor wildplassen. De zaak heeft veel discussie losgemaakt over een tekort aan openbare toiletten voor vrouwen.

'Nood breekt wet', vinden de demonstranten. Op gele ballonnen die ze hadden meegenomen stond 'De laatste druppel'. Agenten keken van een afstandje toe tijdens het protestplasje voor de 'plaskrul' op het Kleine Gartmanplantsoen, maar grepen niet in.

Een plaskrul is een Amsterdams urinoir met een open onderkant. De rechter had geopperd dat Geerte Piening (23) daar gebruik van had kunnen maken. "47 jaar nadat de Dolle Mina's aan de kaak hadden gesteld dat vrouwen ook willen plassen, is er een rechter die beweert dat vrouwen in zo'n urinoir kunnen plassen", stellen de activisten.

Plasactie

Een eerdere plasactie, die in de krul zou plaatsvinden, is uit veiligheidsoverwegingen veranderd in een actie op social media, waarbij vrouwen zaterdag worden opgeroepen om een foto te delen van hun geplas.

Op Facebook is zaterdag de eerste landelijke urinoirplasdag uitgeroepen. Dan zijn activisten in verschillende steden in Nederland actief.

"Ik denk dat de symbolische actie die zaterdag in het hele land gaat plaatsvinden heel belangrijk is", zegt een van de organisatoren. "Maar ik denk dat het tevens heel belangrijk is om te laten zien waar het écht om gaat, en dat is de daad van het plassen zelf. Wildplassen mag best een beetje wild zijn."

De vrouwen hadden zich op de actie voorbereid door water of bier te drinken.

Lees meer over:
Tip de redactie